< > Információk

Mutasd az összes cikket...

A szexuális segédeszközök anyagai

A szexuális segédeszközök anyagai

 

A szexuális segédeszközök alapanyagainak megválasztása azok felhasználási jellegétől függ. Gondoljunk csak bele olykor a lágy tapintású, puhább anyagokra van szüksége testünknek, máskor a masszív, keményebb anyagból készült eszközöket preferáljuk. Nyilvánvalóan ez attól függ, mire is használjuk az adott erotikus terméket. Most összegyűjtöttük Nektek az örömszerzőkhöz leggyakrabban használt alapanyagokat és azok jellemzőit!

 

Az alábbi kérdésekre kaptok választ cikkünkből:

 

  • Milyen anyagokkal találkozhatunk a szexeszközök esetében?

  • Mit érdemes tudni a szilikonról?

  • Mi jellemzi a TPE/TPR anyagokat?

  • Milyen jellemzőkkel bír az üveg?

  • Milyen típusú anyag a PVC?

  • Mit kell tudni az ABS anyagról?

  • Milyen jellemzőkkel bír a fém anyag?

 

Igyekszünk minden fontosnak vélt információt leírni a szexuális segédeszközök leggyakrabban használt alapanyagait illetően. Lehetséges, hogy ezek az információk lesznek azok, amik megkönnyítik számotokra a választást következő szexshopos vásárlásotok alkalmával.

 

Milyen anyagokkal találkozhatunk a szexeszközök esetében?

 

Ahogyan bevezetőnkben említettük az erotikus kellékek gyártása során, azok funkciója és felhasználási módja határozza meg a választott anyag típusát. A selymes tapintású szilikontól, a kemény PVC-n át a hideg érzetű fémig mindenféle anyaggal találkozhatsz. De ott van még a szinte azonos TPE és TPR anyag, a törékeny jellemzőkkel rendelkező üveg és masszív ABS is.  Nézzük is meg ezek jellemzőit!

 

Mit érdemes tudni a szilikonról?

 

Az orvosi minőségű szilikon az az anyag, ami a hőállóságot, a rugalmassággal és a tisztasággal ötvözi. A platinum vulkanizáló szerrel kikeményített szilikonok esetében orvosi és élelmiszer-tisztaságú anyagot kapunk. Ezenkívül nagyobb rugalmasságot és ellenálló képességet mutat a hagyományos szilikonnal szemben.

Pozitív jellemzőjeként említhető továbbá, hogy színe nem sárgul el és rendkívül hosszú a felhasználási ideje. Nem véletlen, hogy gyógyászati célra szánt eszközöknél, illetve szexuális segédeszközök gyártása során is előszeretettel alkalmazzák. Érthető tehát, hogy a hagyományos szilikonhoz képest a platinaszilikon előállítása jóval költségesebb.

 

A szilikonnak keményebb és puhább verzióit is egyaránt előszeretettel alkalmazzák. A keményebb szilikon alkalmazása az anális játékszerek, élethű dildók, realisztikus maszturbátorok készítésénél jellemző. A puhább fajtáját pedig a realisztikus vibrátoroknál, csiklóizgatóknál vagy vibrációs tojásoknál részesítik előnyben. Ezekben az esetekben is gyakran csak bevonó anyagként, hiszen drága alapanyagról beszélünk.

 

A szilikon lágy, bársonyos tapintású anyag. Az örömszerzők puha érzése valósághű élményt nyújt használata során. Tartóssága bizonyított, egyes esetekben 20 év elteltével is megtartja kiváló rugalmasságát, nyúlását és szakítószilárdságát. A szilikon víztaszító tulajdonsággal rendelkezik, így a nedvesség nem befolyásolja az anyag szerkezetét. A tisztítása és tisztán tartása egyszerű.

 

A vibráció nélküli eszközök főzéssel sterilizálhatók, esetleg mosogatógépben is moshatók. A vibrációval ellátott örömszerzők tisztítása azonban nagyobb óvatosságot igényel a beázás elkerülése céljából. A szilikongumi kiválóan ellenáll savaknak, lúgoknak, sós oldatoknak. Magas hőmérsékleten más gumikhoz képest is megtartják rugalmasságukat és keménységüket.

A szilikonallergia igen ritka jelenség, ennek köszönhetően azok is biztonsággal használhatják, akik valamilyen anyagérzékenységgel küszködnek.

 

Tipp:

A szilikonból készült kényeztetők alkalmazását elsősorban a valósághű érzetet kedvelők számára ajánljuk! 

 

Síkosítás:

Fontos megemlíteni, hogy a szilikon alapú síkosítókkal nem kompatibilis, ezek ugyanis károsíthatják az anyag szerkezetét! Szilikonból készült szexuális segédeszközök alkalmazásához tehát, vízbázisú síkosítók használatát javasoljuk!

 

Tisztítás:

A tisztítás tekintetében használd bátran egyik segédeszköz tisztítónkat, vagy egyszerűen mosd le kényeztetődet langyos, szappanos vízzel! Az anyag újszerű állapotának megőrzése céljából javasoljuk a regeneráló termékeink egyikének alkalmazását!

 

Mi jellemzi a TPE/TPR anyagokat?

 

A TPE/TPR anyag ftalát (phthalate) és latexmentes jellemzővel rendelkezik. A TPR a szexuális segédeszközök gyártásához használt, sokak számára termoplasztikus gumiként ismert anyag. Ennek hasonló tulajdonságokkal rendelkező változata a TPE, amelyet egyesek termoplasztikus elasztomerként ismernek.

 

Néhány szexuális segédeszköz gyártó a TPR, mások pedig a TPE megnevezést használják. Lényegében mindkettő ugyanaz az anyag. Kellemesen lágy, rugalmas, gumiszerű tulajdonságokkal rendelkeznek. Felhasználásuk széles körű, hiszen különböző keménységben állíthatók elő. A szexeszközök esetében leggyakrabban a valódi bőr érzetét keltő kényeztetőknél alkalmazzák alapanyagként. Ilyenek a valósághű műpéniszek, realisztikus vibrátorok és élethű művaginák. Egy könnyű, puha és kellemes tapintású anyagról beszélhetünk. Rendkívül flexibilis, sok hajlítás után sem törik meg, így hosszú éveken keresztül élvezetet nyújt. Nem szakad, jó kopásállósági, hőállósági, mechanikai tulajdonságokkal bír.

 

Kiváló ellenállóságot nyújt az oxidációval, a vegyi anyagokkal és anyag öregedéssel szemben. Rendkívüli vízálló tulajdonsággal rendelkezik. Mindezeken felül könnyen színezhető, remekül szigetel az elektromossággal szemben, valamint újrahasznosítható, ami nagy előnye a klasszikus gumival szemben. Az anyag kiválóságának megőrzése érdekében azonban javasolt annak megfelelő ápolása és regenerálása.

Apró különbség a TPR, illetve a TPE között, hogy a TPR küllemét tekintve fényesebb, valamint alacsonyabb hőfokon olvad a TPE-hez képest.

A nehezen lebomló ftalát a leggyakoribb szennyező anyagok egyike. Gyakorlatilag minden ember vérében, a hazai élővizekben és a házi porban is kimutathatunk ftalát szennyezést. Nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve káros hatással lehet arra. A ftalátmentes örömszerzők tehát megfelelőek az érzékeny intim testrészek kényeztetésére is, azok irritálása nélkül.

 

Tipp:

A TPE/TPR-ből készült kényeztetőket javasoljuk a valósághű érzést kedvelők számára!

 

Síkosítás:

A TPE/TPR anyagok esetében is mindenképp figyeljünk arra, hogy kizárólag vízbázisú intim síkosítóval használjuk. Ebben az esetben szexuális segédeszközünk anyaga nem lép kölcsönhatásba a síkosítónk alapanyagával, így nem is károsodik az. 

 

Tisztítás:

A tisztítás során válasszuk a langyos, szappanos vízzel történő lemosást, vagy a terméktisztítók egyikének alkalmazását! Érdemes lehet beszerezni egyet a regeneráló hintőporok közül is, hiszen ezeket alkalmazva örömszerzőnk sokáig újszerű állapotában kényeztet majd.

 

 

Milyen jellemzőkkel bír az üveg?


A jól ismert üveg anyagot bizony a szexuális segédeszközök esetében is előszeretettel alkalmazzák. 

Hypoallergén tulajdonságán túl, tartós és jól síkosítható anyagról beszélhetünk. Ezt a hypoallergén jellemzőjét használták ki a szexuális segédeszközök gyártásakor, hiszen az érzékenynek mondható intim területeken sem vált ki semmiféle irritációt.

Az üvegből készült szexuális segédeszközök nem igényelnek különleges tisztítást. A megfelelő higiénia betartása azonban ennél az anyagnál is különösen fontos.  Az erotikus kellékek esetében pedig fokozott figyelmet kell fordítsunk erre, hiszen csak így kerülhetők el a kellemetlenségek. Ellenállást mutat a fertőtlenítő- és tisztítószerekkel szemben, ennek köszönhetően az alapos tisztítást követően bármikor újra használatba vehető minden üvegből készült eszköz.

Elsősorban a nagy szilárdságot igénylő játékszereknél használják alapanyagként. Ilyen például a dildó, vagy az anális játékszerek. Anális erotikus eszközök készítéséhez tökéletes választás lehet az üveg, mint alapanyag. Ez annak köszönhető, hogy egy kemény, tartós fizikai tulajdonságokkal bíró anyagról beszélhetünk.

Hasonlóan a fém erotikus eszközökhöz, itt is ízlés kérdése csupán, hogy előnyként vagy hátrányként tekintünk az üveg nyújtotta hideg érzetre. Gondoljunk csak bele, a hideg, hűsítő érzetű segédeszközök meleg vízbe helyezve szinte azonnal felforrósítják szexuális vágyadat.

 

Tipp:

Az üvegből készült erotikus eszközöket ajánljuk a különleges élményt kedvelőknek!

 

Síkosítás:

Az üveg anyagból készült szexeszközöknél az a szerencsés helyzet áll elő, hogy a síkosítás kérdésben éppúgy alkalmazhatunk vízbázisú, ahogyan szilikon alapú intim síkosítókat is! Az üveg teljes egészében ellenáll a szilikonbázisú intim síkosítóknak is, így örömszerzőnk anyag nem károsodik, a nedvesség pedig garantált.

 

Tisztítás:

Rendkívül fontos a megfelelő tisztán tartás! Ehhez alkalmazhatjuk az egyszerű, langyos és szappanos vízzel történő lemosást, vagy kifejezetten erre a célra szánt lemosók egyikét is. Ezeket a cikkeket megtaláljátok szexpatikánk termék tisztítás és ápolás menüpontja alatt.

 

Milyen típusú anyag a PVC?


A PVC egy különleges, ftalát- (phthalate) mentes alapanyag, amelyet előszeretettel alkalmaznak a szexuális segédeszközök gyártásakor. A PVC, más néven a poli vinil-klorid, egy hőre lágyuló, rendkívül széles körben használt műanyag.

Két formáját különböztethetjük meg, amelyek a kemény és lágy PVC. A szexjátékszerek gyártásakor elsősorban a lágy formáját alkalmazzák. Fizikai tulajdonságait tekintve igen hajlékony és kevésbé sérülékeny anyag, mint például a TPE. A kellő merevséget igénylő, de egyben rugalmas szexjátékszerek tökéletes alapanyagaként szolgálhat. Az élethű dildók, realisztikus vibrátorok, vagy anális örömszerző eszközök esetében gyakran találkozhatunk a PVC anyagokkal.

Kémiai vegyületekkel szemben nagy ellenállást mutat, a mechanikai tulajdonságait tekintve pedig igazán erős anyagról beszélhetünk. Hátránya, hogy alacsony a hőmérséklet toleranciája, aminek következtében 140°C feletti hőmérséklet hatására bomlani kezd, 160°C felett pedig olvadásnak indul. Ellenálló a különféle környezeti hatásokkal és kopással szemben, ami ideálissá teszi hosszú élettartamra tervezett erotikus kellékek elkészítéséhez.

A gyártás előtti anyagválasztás során fontos szempont az, hogy előállítása viszonylag olcsó, maga az anyag pedig könnyen megmunkálható. Az ellenálló tulajdonsága miatt azonban nehezen lebomló anyagról beszélünk, ami a PVC-vita tárgyát képezi a környezetvédők körében. A tartósságának előnyeként említhető, hogy ennek köszönhetően nem igényel folyamatos újragyártást. A nehezen lebomló ftalát, ahogyan azt a TPE/TPR anyagoknál említettük, a leggyakoribb szennyező anyagok egyike. Ezért fontos kiemelnünk azt, hogy a ftalátmentes örömszerzők megfelelőek az érzékeny intim testrészek kényeztetésére is, azok irritálása nélkül. 

 

Tipp:

Fizikai jellemzőit tekintve kifejezetten ajánljuk az anális játékszerek és dildók esetében is a PVC anyagból készült termékeket! Kellően stabil, mégis elég rugalmas.


Síkosítás:

A megfelelő síkosítás a PVC anyagból készült szexuális segédeszközök használata közben is javallott! Ebben az esetben is a vízbázisú intim síkosítók között érdemes keresgélned! Ez kellő nedvességet teremt, kímélve örömszerződ anyagát.


Tisztítás:

A kényeztető tisztításához elegendő a langyos, szappanos vizes lemosás, de bátran alkalmazhatod szexpatikánk egyik terméktisztító lemosóját is!

 

Mit kell tudni az ABS anyagról?

 

Az akrilnitril-butadién-sztirol (ABS) egy jó ütésálló képességgel, nagy keménységgel és hőre lágyuló tulajdonságokkal rendelkező műanyag anyag. Ezt kihasználva előszeretettel alkalmazzák a szexuális segédeszközök gyártása során is.

A kellő szilárdságot igénylő játékszerek esetében kiváló alapanyag lehet például a rúdvibrátorok előállításakor. Ezen túlmenően szinte minden segédeszközben megjelenik valamilyen formában, egyes esetekben csak a tokban, a váz szerkezetében, de gyakran maga a kényeztető főbb részeként.

Általában az alacsonyabb árfekvésű erotikus eszközök gyártásakor használják. Előnyeként említhető, hogy jó rezgésvezető és viszonylag tartós anyag.

Hátrányaként említendő fontos szempont azonban, hogy nem valósághű, sokkal inkább kemény anyagról beszélhetünk.

 

Tipp:

Ezek tudatában a masszív anyagokat kedvelőknek ajánljuk az ABS-ből készült erotikus cikkeket!


Síkosítás:

Ahogyan azt olyan sokszor említettük már, a legjobb és legkielégítőbb élmények eléréséhez ajánljuk a síkosítók használatát! A szexuális segédeszközünk anyagának kímélése céljából azonban, mindenképp a vízbázisú intim síkosítókat ajánljuk! Ezek nem lépnek kölcsönhatásba örömszerzőnkkel, így kerülve el az anyagrongáló kémiai reakciókat.


Tisztítás:

Tisztítása egyszerűen langyos, szappanos vizes lemosással, vagy terméktisztító szerek alkalmazásával is egyaránt lehetséges.

 

Milyen jellemzőkkel bír a fém anyag?

 

Egyes erotikus eszközök gyártása során találkozhatunk fém alapanyagokkal. A fém anyagok esetében érdemes megemlíteni, hogy kitűnően vezeti a rezgéseket, az áramot, emellett páratlan kopásálló tulajdonsággal rendelkezik.

Az orvosi fémek esetében teljes mértékben hypoallergén tulajdonságának köszönhetően semmiféle irritációt nem vált ki használata során. Ezt a jellemzőjét használták ki a szexuális segédeszközök gyártásakor. Az erotikus kellékek esetében ugyanis fontos kiemelni a megfelelő higiénia betartását, hiszen csak így kerülhetők el a kellemetlenségek. Ellenállást mutat a fertőtlenítő- és tisztítószerekkel szemben, ennek köszönhetően az alapos tisztítást követően bármikor újra használatba vehető minden fémből készült eszköz.

Anális erotikus eszközök készítéséhez gyakran alkalmazzák, hiszen egy kemény, tartós anyagról beszélhetünk. A nagy keménységet igénylő játékszerek esetében tehát kiváló választás lehet a fém anyagok használata.

Ahogyan az üvegnél, úgy a fémből készült szexkellékek esetében is ízlés kérdése, hogy előnyként vagy hátrányként tekintünk a fém hideg érzetére. Hiszen a hideg, hűsítő érzetű segédeszközök meleg vízbe helyezve szinte azonnal felforrósítják szexuális vágyadat.


Tipp:

A durvább, keményebb anyagokat kedvelőknek javasoljuk a fémből készült játékszerek használatát!


Síkosítás:

A síkosítás elengedhetetlen a fém szexuális segédeszközökkel történő kényeztetés esetében is! A legkielégítőbb szexuális élmények így élhetők át. Használhatsz bátran szilikon és vízbázisú síkosító termékeket is!


Tisztítás:

A tisztítás során alkalmazd a langyos, szappanos vizes lemosást, vagy a segédeszköz tisztítókkal történő fertőtlenítés egyikét!

 

Reméljük hasznosnak találtátok blogbejegyzésünket és megkönnyítettük számotokra a választást! Ne feledjétek az igények, épp úgy ahogyan a vágyak egyénenként eltérőek!


Találjátok meg a hozzátok leginkább passzoló szexuális segédeszközt könnyedén! Ehhez nincs más dolgotok, mint saját igényeiteket szem előtt tartva meghatározni a kényeztetés módját, kiválasztani a legizgatóbb funkciójú terméket, mindezt a kedvenc színetekben, és ránézni arra, hogy anyagának jellemzői is megfelelnek-e számotokra!


Amennyiben további kérdésetek lenne a témát illetően, úgy keressetek minket bátran telefonon, e-mailben, Facebookon, Instagramon, vagy személyesen nyíregyházi szexshopunkban! Mi minden esetben legjobb tudásunk szerint válaszolunk Nektek.


Most pedig nincs más hátra, mint a legújabb információid birtokában vonulj el és rendeld meg online szexshopunkból legújabb kényeztetődet!