< > Információk

Mutasd az összes cikket...

Potencia zavar | Felismerése,kezelése

Potencia zavar | Felismerése,kezelése

 

Szexshopunk ezen blogjában a férfiakat érintő, sajnos egyre gyakrabban előforduló potencia zavar, másik nevén merevedési zavar vagy erektilis diszfunkció tüneteiről és okairól olvashattok néhány fontos gondolatot.

 

Gondolkodtál már azon, mi az a dolog, ami igazán nagy csorbát tud ejteni a férfiak önbecsülésén? Igen, természetesen köze van a férfiasságához. Az ágyban nyújtott teljesítményének csökkenése, vagyis a potencia zavar vagy merevedési zavar tüneteinek megjelenése és fennállása bizony az egyik legnagyobb félelme a felnőtt férfiaknak. Ennek ellenére napjainkban egyre gyakrabban előforduló jelenség ez. A potenciazavar amellett, hogy a nemi aktusok során nyújtott teljesítmény romlását eredményezi, komoly pszichés következményekkel is jár.

 

A merevedési zavar kezdetleges tüneteinek azonban pozitív hatása is lehet. Hiszen ahogyan leírtuk egy korábbi blogunkban, az erekció létrejötte egy igen összetett folyamat. Amennyiben a pénisz merevedése nem jön létre, az bizony komoly szervi megbetegedésre is utalhat.

 

Mi a merevedési zavar? 


A merevedési zavar, másik nevén a potenciazavar, vagy orvosi kifejezéssel erektilis diszfunkció az az állapot, amikor is nemi inger hatására a pénisz merevedése csak részlegesen, vagy egyáltalán nem jön létre.  Ebben az esetben a férfiak az erekciót csupán rövid ideig tudják fenntartani, vagy egyáltalán nem képeseket szexuális aktust létesíteni. Ez az állapot akár tartósan is fennállhat.

 

Mi az impotencia?


Az impotencia a merevedési zavar tartós fennállását és ennek következményeként a nemi aktusok teljes mértékű ellehetetlenítését jelenti.

 

Milyen szakaszai vannak a merevedési zavarnak?

 

  1. A merevedési zavar nem áll fenn. Ebben az esetben nemi inger hatására a merevedés folyamata gondtalanul végbemegy és az erekció a szexuális aktus ideje alatt fennáll.

  2. Lássuk mi a helyzet az enyhe merevedési zavar tüneteivel! A merevedési zavar enyhe fázisában csak ritkán jelentkeznek erekciózavarral járó tünetek. Ilyenkor előfordulhat, hogy a merevedés csak részlegesen, vagy egyáltalán nem jön létre. Arányait tekintve az enyhe merevedési zavarnál többnyire nincs gond az erekció létrejöttével, a potenciazavaros tünetek csak esetenként fordulnak elő.  

  3. A mérsékelt merevedési zavarnál már más a helyzet. Az enyhe merevedési zavarral ellentétben itt sajnos az a jellemzőbb, hogy nem jön létre az erekció. 

  4. És most nézzük a súlyos potencia zavart! Ebben az esetben a férfi nemi inger hatására is képtelen erekciót produkálni, vagy azt fenntartani.

 

Milyen betegségre utalhat a potencia zavar?


Ahogyan cikkünk egy korábbi szakaszában írtuk, a merevedési zavar szervi megbetegedésre is utalhat. Nézzük meg, milyen betegségek tünete lehet!

 A potencia zavar nagyobb részben (80%-ban) szervi vagy organikus eredetű, míg a maradék 20%-ban pszichés eredetű problémákra vezethető vissza. Javasoljuk tehát mind fizikai, mind pedig pszichológiai oldalról is megvizsgálni a fennálló problémát!

 

 

Milyen pszichogén tényezők okozhatnak potenciazavart?


  • túlzott stressz

  • szorongás és depresszió

  • párkapcsolati gondok

  • megfelelési és teljesítménykényszer

 

Milyen rizikófaktorok erősíthetik a merevedési zavart?


  • dohányzás

  • túlzott alkoholfogyasztás

  • mozgásszegény életmód

  • túlsúly és elhízás

  • nem megfelelő étrend

 

Az erekció elmaradása esetén érdemes tehát szervi oldalról is megközelíteni a dolgokat. Egy-egy szűrővizsgálattal fény derülhet a problémánk forrására. Gyakran a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek valamelyike okozza a merevedési zavarokat. Gyakran állapítható meg magas vérnyomás, magas koleszterinszint a kivizsgálások alkalmával.

A szív- és érrendszeri problémák esetében az erekció létrejötténél hamarabb jelentkezhetnek a gondok, mint a test más szakaszaiban. Miért? Mert a péniszben, a merevedésért felelős erek vékonyabb átmérőjűek, mint a szív izomzat artériái. Ennek értelmében az érelmeszesedés korai fázisában a potenciazavar tünetei már megjelennek, míg a szívnél még nem tapasztalható probléma.

 

Mennyivel idővel hamarabb jelentkezik a merevedési zavar a betegségek tünetei előtt?


A merevedési zavar tünetei akár 1-2 évvel hamarabb is jelentkezhetnek, mint egyéb szív- és érrendszeri betegségre utaló tünetek.  

 

Milyen betegségekre bukkanhatunk még a kivizsgálás során?


A merevedési zavarral küzdő férfiak esetében szintén gyakori, hogy a kivizsgálás során fény derül cukorbetegségre. Sok esetben erről korábban nem is tudtak, azonban a potenciazavar okainak feltárása során a cukorbetegség fennállása is bebizonyosodhat.

Ahogyan azt korábban említettük a zsíranyagcsere zavarok is okozhatnak merevedési gondokat. A magas koleszterinszint úgy a vékony testalkatú, mint a túlsúlyos férfiak esetében egyaránt előfordulhat. Az erek nem megfelelő állapota pedig, mint tudjuk, erekciós problémákat eredményezhet.

 

Hogyan kezeld a potencia zavart?


Első körben érdemes felkeresni egy urológus vagy andrológus szakorvost a panaszainkkal. Segítségével számtalan vizsgálat elvégezhető, melynek fényében feltárható a potencia zavarunk kiváltó oka. Ettől függően számos kezelési lehetőség áll rendelkezésünkre.

 

  • Egyes, addig akár nem ismert betegségeinket megfelelően kezelve,

  • a rizikófaktorokat felismerve,

  • szükség esetén életmódváltással kezelhetők a merevedési zavar tünetei.

  • Vannak esetek, mikor egy jól megválasztott, természetes hatóanyagokból készült potencianövelő étrend-kiegészítő is segítségedre lehet ebben. A komolyabb merevedési zavarokkal küzdő férfiak esetében azonban előfordul, hogy

  • szakorvosi rendelvényre kapható gyógyszereket kell alkalmazni a probléma orvoslására. Ilyenek lehetnek a szildenafil és tadalafil hatóanyagú, erektilis diszfunkció kezelésére szolgáló gyógyszerek.

 

Mivel támogathatod még az erekció létrejöttét és fenntartását?


  • A péniszgyűrűkkel az erekciómegtartás amellett, hogy egyszerű még izgató is lehet.

  • A péniszpumpákat alkalmazva elérheted a kellően merev állapotot a nemi aktus megkezdéséhez.

 

Összegezve az olvasottakat, a potenciazavar kezdeti szakaszában is érdemes lehet azonnal szakemberhez fordulni. Amellett, hogy a férfiak szexualitását visszaterelhetik a normál medrükbe, esetlegesen fennálló betegségeket is felismerhetünk ezzel egyidőben pedig kezelhetjük őket.

Címkék : potencianövelés